Quantcast
Channel: IT4Fans - te ajută să te miști în IT! » css
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Steve Jobs ne spune oficial de ce nu iubeşte Flash-ul lui Adobe

$
0
0

Steve Jobs Apple - Flash Adobe - war Steve Jobs nu obişnuieşte să-şi facă publice gândurile prea des dar şi când o face se lasă cu focuri de artificii. Ultima refulare a Boss-ului din Cupertino se referă la războiul deschis dintre Apple şi Adobe pe tema tehnologiei Flash: scurt pe doi, Apple refuză să mai suporte această tehnologie pe motiv că… o să vedeţi mai jos de ce. Într-o scrisoare deschisă publicată astăzi pe siteul oficial Apple, Jobs explică lumii întregi poziţia lui Apple vis-a-vis de Flash şi de ce crede el că această tehnologie este bătrână şi depăşită pentru piaţa dispozitivelor mobile. Pledoaria acestuia se poate rezuma în 6 argumente mari şi late:

  • Nu este un protocol open source“În timp ce produsele Adobe Flash sunt foarte răspândite, aceasta nu înseamnă că sunt open source, din moment ce sunt controlate în întregime de către Adobe şi pot fi obţinute doar de acolo. După aproape orice definiţie Flash este un sistem închis”. – ne spune Jobs în scrisoarea cu pricina şi prima mea reacţie a fost să mă pufnească râsul: Apple vorbeşte despre sisteme închise? Deşi trebuie să-i acord omului circumstanţe atenuante şi să spun că HTML5, CSS şi JavaScript (pe care Apple le sprijină, suportă şi promovează) sunt standarde web open source;
  • Webul integral - aici se aduce în discuţie vechea problemă a vizionării corecte a lui YouTube pe un gadget Apple din browser (lucru încă rar şi pe celelalte platforme mobile); Steve Jobs prevede moartea Flash-ului argumentând că numeroase siteuri au început să furnizeze conţinut video compatibil cu iPhone şi iPad în HTML5, sau sub forma unor aplicaţii pentru experimentarea siteurilor ca CBS, Netflix şi Facebook. Zeul din Cupertino ne liniștește și în privința jocurilor Flash, amintindu-ne că există în Apps Store cel puţin 50.000 de jocuri şi aplicaţii de divertisment, majoritatea dintre acestea gratuite.
  • Soliditate, securitate şi performantă – nu ştiu dacă vă amintiţi celebra replică a lui Jobs despre Flash – “Flash este principala cauză pentru care calculatoare Mac se crashuie” (în sensul că blochează sistemul de operare, nu că s-ar strica hardware, Doamne Fereşte!); Steve ne mai dă un detaliu interesant în privinţa asta spunând că le-a solicitat celor de la Adobe de nenumărate ori în ultimii ani să le pună la dispoziţie un dispozitiv mobil care să ruleze Flash fără probleme dar nu l-a văzut niciodată.
  • Durata bateriei – Jobs afirmă iPhone (probabil că a vrut să spună iPad), poate reda 10 ore material video codat cu H.264 deoarece acest codec este implementat la nivel hardware în chipurile mobile în timp ce acelaşi iPhone (sigur nu iPad?) poate reda doar 5 ore de material video codat în Flash pentru că acesta, fiind de generaţie veche trebuie să fie decodat la nivel software, fapt ce cauzează un consum ridicat de energie. Sunt de acord în principiu cu acest argument (deşi mi-ar fi plăcut să văd nişte teste comparative făcute de o parte terţă neutră acestei bătălii), cu menţiunea că siteurile “de generaţie veche” care nu au făcut tranzacţia spre H.264 sunt exact aceleaşi siteuri care nu sunt compatibile cu HTML5, ceea ce înseamnă că suntem restricţionaţi la un anumit tip de conţinut pe care-l putem accesa doar pe motiv că o parte din web nu funcţionează prea bine;
  • Touch – Da, aici Steve loveşte greu într-un adevărat călcâi al lui Ahile pe care-l are Flash-ul: practic interfaţa grafică a acestuia este construită în jurul ideii de folosire a mouse-ului pentru folosire şi ar trebui să fie rescris din rădăcini pentru a putea funcţiona bine pe platforma mobilă; iar dacă editorii web tot trebuie să-şi reconstruiască siteurile pentru a le face compatibile cu mobilele de ce să nu folosească tehnologii moderne ca HTML5, CSS şi JavaScript? – se întreabă Jobs;
  • Cel mai important motiv – citez din Steve Jobs: “Dacă dezvoltatorii devin dependenţi de uneltele şi librăriile unei terţe părţi, aceştia se pot bucura de avantajele acestei platforme doar când terţa parte decide să adopte noi caracteristicinu pot să nu fiu de acord cu el în privinţa asta.

În încheiere, cireaşa de pe tort:

Flash-ul a fost creat în timpul erei PC-urilor – pentru PC-uri şi mouşi. Deci, este pentru bătrâni. Şi tu nu vrei să fii bătrân, nu-i aşa?

Prefer să nu comentez retorica asta şi să vă redau replica lui Shantanu Narayen (CEO-ul Adobe) exprimată cu ocazia unui interviu acordat lui The Wall Street Journal: acesta sugerează că scrisoarea deschisă a lui Jobs nu este altceva decât o perdea de fum lansată cu scopul aparent de a produce confuzie cu privire la starea reală a lucrurilor deşi nu clarifică nici el lucrurile în întregime. Narayen respinge ideea că Flash nu este open source, spunând că platforma Flash are “specificaţii open”. În privinţa consumului ridicat de energie a Flash-ului, CEO-ul Adobe spune că afirmaţia lui Jobs este fără îndoială eronată iar despre cauzele deselor crashuiri ale Mac-urilor datorate lui Flash, Narayen a sugerat că ar putea fi mai degrabă o problemă a sistemului de operare Mac OS X, decât a Flash-ului în sine.

Spre sfârşitul interviului, Narayen a amintit că Adobe este un sistem care permite crearea facilă a aplicaţiilor pe platforme multiple şi acesta este argumentul principal în această dispută. Apple şi Adobe se pot duela “până când se închide la non-stop” dar problema principală a procesului de dezvoltare rămâne. Oare următoarea versiune de Android, Froyo, despre care se zvoneşte că va suporta în cele din urmă Flash, va reuşi să ne demonstreze că Flash-ul pe mobil se poate şi nu este doar o fata morgana? Probabil că aceasta este singura cale prin care Adobe poate demonta tirada împotriva Flash-ului prezentată mai sus.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images